De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,5 procent lager op 355,683 punten. De MidKap-index leverde 0,8 procent in tot 550,81 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren 0,1 tot 0,5 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesruim een uur na de openingsbel 0,1 procent in de min.

In Madrid zakte de beurs 1,7 procent. Santander daalde 2,6 procent. De Spaanse bank zag de winst vorig jaar ruimschoots halveren vanwege afschrijvingen op slechte vastgoedleningen.

Deutsche Bank

Deutsche Bank klom in Frankfurt 3,5 procent ondanks dat de grootste bank van Duitsland in het vierde kwartaal een stevig verlies leed. Het verlies werd vooral veroorzaakt door kosten van een omvangrijke herstructurering van het financiële concern.

In Stockholm steeg Ericsson ruim 8 procent. De Zweedse producent van telecomapparatuur leed in het vierde kwartaal van vorig jaar het grootste verlies in 10 jaar door een miljardenafschrijving. De omzet viel echter hoger uit dan analisten hadden verwacht.

Shell

Zwaargewicht Shell zette de AEX onder druk met een koersverlies van ruim 2 procent. Het olieconcern wist de winst in het vierde kwartaal van 2012 op te voeren dankzij een hogere productie van olie en gas. Het resultaat bleef ondanks de stijging achter bij de gemiddelde verwachting van analisten.

In de MidKap daalde SNS Reaal bijna 6 procent. Het financiële concern komt mogelijk samen met de al genationaliseerde verzekeraar ASR in staatshanden, zo meldde het Financieele Dagblad op basis van anonieme bronnen in de financiële sector.

BAM

De bouwbedrijven BAM en Heijmans stonden onder druk door negatieve berichten over de bouwsector en verloren ruim 1 procent. Volgens het instituut EIB houdt de malaise in de bouw voorlopig aan met een stevige daling van de werkgelegenheid in 2013 en 2014 en teruglopende investeringen in de sector.

De euro was 1,3570 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 97,25 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,2 procent goedkoper, op 114,70 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl